[Rozmiar: 1949 bajtów] incrudo2015 (27 kB)

  

koncerty koncerty

folk & etno w sklepie serpent.pl

wykonawcy

o serwisie i kontakt





pismofolkowe (2 kB)

[Rozmiar: 7814 bajtów]



Osjan

[Rozmiar: 1131 bajtów] Osjan - legenda „polskiej muzyki świata” - powstał na początku lat 70. W pierwszym składzie znaleźli się Jacek Ostaszewski, Marek Jackowski oraz Tomasz Hołuj. W 1975 r. grupę opuścił Marek Jackowski, w 1976 r. dołączyli Milo Kurtis i Zygmunt Kaczmarski. W 1983 r. miejsce Tomasza Hołuja zajął Radosław Nowakowski. Uformował się wówczas "klasyczny skład" zespołu: Jacek Ostaszewski (flety proste i in.), Wojciech Waglewski (gitara), Milo Kurtis (instrumenty perkusyjne) oraz Radosław Nowakowski (bębny). Dziś (już bez Kurtisa) grupa koncertuje okazjonalnie, wciąż jednak każdy swój występ traktując jak święto... Bo tak było zawsze...

W grze zespołu Osjan obecna jest niemalże cała światowa kultura muzyczna. W tej muzyce centralne miejsce zajmuje rytm - najbardziej pierwotny i obecny we wszystkich kulturach element muzyki, ale równie ważnym elementem jest tu cisza pomiędzy dźwiękami…

Celem poszukiwał Osjana zawsze były najbardziej podstawowe i uniwersalne elementy muzyki. Osjan to żywiołowość i nie mniejsza koncentracja. To prostota (wynikająca choćby z prostoty używanych akustycznych instrumentów) i niezwykle wyrafinowanie (płynące nie tylko z wirtuozowskich umiejętności muzyków).

Oficjalna strona grupy: www.osjan.pl
Zob. także profil grupy na MySpace.

Dyskografia:
- Ossian (PolJazz, 1973, tylko strona A płyty - na stronie B nagrania Deep Purple)
- Ossian (Polskie Nagrania Muza, 1975)
- Ossian (PolJazz, 1978 - nagranie z udziałem Tomasza Stańki)
- Księga chmur (Polskie Nagrania Muza, 1979)
- Roots (Pronit, 1983)
- Rytuał dźwięku i ciszy (Polskie Nagrania Muza, 1988)
- Głową w dół (Polton, 1992)
- Muzyka fruwającej ryby (Milo Records, 1998)
- Księga liści / Drzewo Osjan (Ferment, 2004)
- Księga deszczu (Milo, 2006 - zapis koncertu z 1975 r.)
- Po prostu (Kiton Art Records, 2008)




opis na podstawie opisu na oficjalnej stronie grupy

etno.serpent.pl

OSJAN
wydawnictwa
(prezentacje płyt w sklepie serpent.pl z plikami dźwiękowymi)


Po Prostu
(Kiton Art 2008)


Księga Liści/Drzewo Osjan
(Ferment 2004)


Roots
(Milo 2003 - reedycja płyty z 1983 r.)


Księga Chmur
(Milo - reedycja płyty z 1979)


Księga Deszczu
(Milo 2006 - nagranie koncertowe z 1975 r.)


Tribute to Don Cherry (Ya-sou feat. Tomasz Stańko, Osjan)"

(Gowi 1997)

"Ossian" (Ossian & Tomasz Stańko)
(Milo 2005 - reedycja płyty z 1978 r.)

*****


etno.serpent.pl także na:



[Rozmiar: 7814 bajtów]

Gadki z Chatki

Pierwsza lista folk stron [www.folkowyczas.prv.pl]